2009. november 11., szerda

Washington államban már engedélyezik az eutanáziát


A gyógyíthatatlan betegek Washington államban ezentúl kérhetik kezelőorvosuktól az eutanáziát.

A 2008-as szövetségi elnökválasztással egy időben tartott népszavazáson az Egyesült Államok északnyugati szövetségi államának polgárai jóváhagyták a kegyes halál legalizálását. Washington a második szövetségi állam Oregon után, ahol engedélyezik az orvosi segítséggel végrehajtott eutanáziát. Oregonban ezt már 1994-ben jóváhagyták. 

Azok a gyógyíthatatlan betegek, akiknek már legfeljebb csak hat hónapjuk van hátra, mostantól halálos adag gyógyszerrel megrövidíthetik szenvedéseiket. A gyógyszereket az orvos írja fel, de a halálos dózist egyedül kell bevenniük, az orvos ebben nem segíthet. Kívánságát, hogy meg akar halni, a betegnek szóban és írásban is közölnie kell kezelőorvosaival és más tanúkkal.



Szerintetek összefügg az éghajlati sajátosságokkal, hogy az USA-nak e két észak-nyugati államában engedélyezték először az eutanáziát? A borús, esős Seattle Washington állam legnagyobb városa és egyben a régió gazdasági és kulturális központja. A Seattle Sound-ként is emlegetett alternatív rock-irányzat ötvözi és továbbgondolja a rock, punk, hard rock és az indie rock alapokat. A legendás Nirvana zenekar is itt kezdte pályafutását. Kultikus énekese, a depressziós személyiségű, súlyos drogproblémákkal küzdő Kurt Cobain is önkezével vetett véget életének. Talán az itteni lakosok a depressziónak kedvező klíma miatt engedékenyebbek a kegyes halál tárgyában, vagy mindez csupán véletlen egybeesés?

Források: hvg.hu, Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése