2009. november 1., vasárnap

Svájc visszaszorítaná az eutanázia-turizmust

2007-ben minden harmadik kegyes halált kérő beteg külföldi volt Svájcban. Több vitatott eset után úgy döntöttek, hogy szigorítanak a szabályozáson.

Svájcban hivatalosan is bejelentették, hogy hadat üzennek az úgynevezett eutanáziaturizmussal foglalkozó intézményeknek, ami a gyógyíthatatlan betegek százait halálba segítő Dignitas klinika végét jelentheti, írja a The Times.

Eveline Widmer-Schlumpf igazságügyi miniszter közölte, hogy ha a parlament is elfogadja a tervezetet, az eddigieknél sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak majd az „eutanáziaklinikákra”.

A pácienseknek ezentúl két szakvéleményt kell benyújtaniuk arról, hogy betegségük valóban gyógyíthatatlan, a haláluk néhány hónapon alatt bekövetkezik, szabad akaratukból cselekszenek, és tisztában vannak azzal, hogy minden lehetőséget kimerítettek.

Bár a Dignitas már egy ideje betartja ezeket az irányelveket, a klinika bírálói szerint néhány esetben lazítottak a szabályokon. Akadtak páciensek, akik nem szenvedtek halálos betegségben, másoknál klinikai depressziót állapítottak meg.

A kormányzat azt szeretné elérni, hogy jóval megfontoltabban járjanak el a hasonló esetekben.

2007-ben összesen négyszázan kértek segítséget a kegyes halálhoz valamelyik svájci klinikától, 132 közülük külföldi volt.


Forrás: index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése