2009. október 6., kedd

Sir Edward Downes halála

Sir Edward Downes angol karmester asszisztált öngyilkosságot követett el a svájci Dignitas klinikán, feleségével, az egykori balerina Joannal együtt, két felnőtt gyermekük jelenlétében.

Elég pontosan lehet tudni, hogy mi történt, mert fiuk és lányuk végignézte az eseményt. A negyvenegy éves Caractacus be is számolt a sajtónak a történtekről: a szülei ittak egy kevés áttetsző folyadékot, lefeküdtek egy ágyra, megfogták egymás kezét, tíz perc múlva halottak voltak.

A menthetetlen rákbeteg Joan Downesnak hetei voltak hátra. Edward Downes szinte teljesen vak volt és alig hallott, csípőműtéte óta mozogni se nagyon tudott. Nem akart a felesége nélkül élni. Ötvennégy éve voltak házasok.

A svájci klinikán a halálba segítéshez szükséges a paciens arra irányuló kifejezett kérése, valamint független szakorvosnak a reménytelen állapotot megerősítő véleménye. Lady Joan és Sir Edward az orvosi hozzájárulást megszerezte.

A Pavarotti fellépésein is többször vezénylő karmester rendhagyó halálával talán nagyobb hírnévre tett szert, mint kimagasló művészi sikerekben gazdag életével. A világ egyik leghíresebb épületében, a sidney-i operában ő vezényelte a legelső opera-előadást. A londoni Covent Gardenben közel ezer előadáson dirigált.

Források: Fáy Miklós: Dignitas - Sir Edward Downes halálhíre

1 megjegyzés: