2009. szeptember 18., péntek

Apróhirdetés

„Zágrábi albérletben élő 3 gyermek édesanyja veséjét árulja. A létfenntartáshoz felvett kölcsönök kamatait nem győzöm törleszteni és most már torkig vagyok mindennel. Egészséges vagyok, vércsoportom AB negatív
Feladva: 2009. május 25.”

A fenti, döbbenetes apróhirdetésre egy évek óta Zágrábban élő és dolgozó olvasónk hívta fel a figyelmet. Nem a Harmadik Világból, fekete-afrikai vagy indiai bádogvárosok távoli mélynyomorából, hanem innen a szomszédból, a mesés tengerpartú Horvátország fővárosából kényszerül egy édesanya végső elkeseredésében mindannyiunk legnagyobb kincsének, az egészségének kiárusítására.

Ehhez hasonló apróhirdetés nem kizárt, hogy nálunk is előfordul. Távoli szegény országok kapcsán e tárgyban ugyan ellentmondásos hírek keringenek, gyakran a szenzációhajhász média ki is színezi a valóságot, de szinte biztos, hogy a szervkereskedelem nem pusztán mendemonda és nyilvánvaló, hogy nem a veséjét eladók számára igazán bombaüzlet mindez, hanem a közvetítőknek. A donorok pedig egytől egyig nyomorgó, kiszolgáltatott embertársaink. Akiknek az élete elvileg ugyanannyit ér, mint bármely másik homo sapiensnek e bolygón. Gyakorlatilag persze inkább fabatkányit a dollár-, euró-, jen- vagy font milliónyira taksált gazdag nyugati megrendelőkéhez képest.

Sajnos vannak olyan sanyarú sorsú testileg többé-kevésbé egészséges emberek, akiknek még talán egy élelmes korú, ám betegségét megelőzően teljes életet élt, kegyes halálra vágyóhoz képest is siralmasabb a helyzetük.

Köszönet A-nak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése