2009. augusztus 25., kedd

Anikó és Feri

Mindössze 30 évesen, két egészséges gyerek születése után derült ki Anikóról, hogy sclerosis multiplex-ben szenved.

Már tíz éve példás házasságban éltek, a kisváros lakói csodálattal szemlélték életüket.
A betegség, mivel lassan bontakozott ki, még "megengedte" a családnak a további boldog éveket. Bizalommal jártak különféle terápiákra, minden relációt bevetve szerezték be a szükségges gyógyszereket és bíztak, éltek. A szülők is maximális segítséget nyújtottak mindenben .

Mindez körülbelül további 10 évig működött. Anikó állapota hirtelen súlyosbodni kezdett, ágyhoz kötötté vált. A férj látszólag kitartott, rendezte a családot, gyerkeket, dolgozott. Aztán mégiscsak került egy barátnő, akiről Anikó is tudott. Tolerálta! Férfi...szükséges neki a nő, akkor is, ha már a feleség nem képes ezt a részét nyújtani, mondogatta.

Aztán már a barátnő sem tölöttbe a férj életében túl nagy szerepet... pohár után nyúlt. Mondani sem kell, évek során az alkohol lett a barátja. Eladósodtak, házasságuk tönkrement, elváltak.

Anikó intézetbe került, ex-férje az utcára: mindenét elitta.

A gyerekek közben felnőttek, látva az élet minden példáját. Egyik fiú képes volt ellenpéldát venni, ma becsületes munkával keresi kenyerét. Az idősebb fiú nem tudott lábra állni. Munkahely munkahelyet követ, mindenhonnan kirúgják.

Azonban egy valami nem változott ebben a nyomorult élet sorsban: Anikó és Feri szerelme. Tiniszerelem volt az övék, hatalmas érzelmek - mind megmaradtak. Feri ha még iszik is, bejár Anikóhoz, elhozza, tolókocsiban sétáltatja, a maga módján gondját viseli. Ilyenkor józan, aztán eltűnik pár hétre "feltöltődni", látni az utcán ittasan lézengeni. Aztán ismét megy az ő volt feleségéhez aki mai napig a szerelme.

Közelednek immár az ötven évhez mindketten. De még így tönkrement élettel is látni őket csókolózni!

Kérdés:

mi lett volna esetleg mindkettőjükkel, ha fiatalon válnak el? Ha a férj új életet kezd egy egészséges nő oldalán? Megúszta volna-e az alkoholizmust, a hajléktalanságot?

Mi van a holtomiglan-holtodiglan elmélettel ha életek mennek rá?

Egyáltalán hogyan lehetett volna ezt a családi életet megmenteni?


--- Köszönet Ritának a történetért.

4 megjegyzés:

  1. Úgy gondolom sehogy sem.nekik ez volt elrendeltetve, és b ármennyire furcsa én megértem, a férj reagálást , erre a nagyon nehéz élethelyzetre, hiszen , ő csak arra vágyott , amire mindannyian , együtt lenni azzal , akit szeretünk, ameddig csak lehet szeretetben , egészségben és boldogságban.
    Aztán , hogy ő nem volt elég erős , ahhoz , hogy ezt egy zokszó nélkül elviselje , az vesse rá az első követ , aki meg tudja tenni.
    Persze a gyerekek sorsa miatt jobb lett volna, de amint a példa is mutatja, egyikük képes volt feldolgozni , másikuk nem, mindenki másképpen reagál az élet megpróbáltatásaira.

    VálaszTörlés
  2. Kapen: Köszi az észrevételt.

    VálaszTörlés
  3. Kapen,
    Én sem akarok offtopic lenni, de szeretnék tőled valamit kérdezni korábbi bejegyzésed kaspcsán.
    Ha olvasod, kérlek küldj egy e-mailt: kzsomb@gmail.com
    Kössz:
    Kótai Zsombor

    VálaszTörlés