2009. július 21., kedd

Még kilenc nap; Nagyapám


Imádott nagyapám a XX. század első évtizedében született. Négy elemit végzett és mai szemmel nézve iszonyatosan offline üzemmódban élt. A totálisan közműmentes, petróleumlámpás tanyáról csak élete utolsó pár évére költözött be hozzánk (értsd: szüleim házába, ahol én is laktam) a városba. A négyosztályával az akkori viszonylatban, ott a mélyszegénység kellős közepén, első világháborúval felturbózva, nem minősült kirívóan aluliskolázottnak. Szellemi képességei pedig messze túlmutattak képzettségén. Összevetve néhány mai „Ctrl+c/Ctrl+v” huszár többdiplomással, kreatív érdeklődéssel párosult természetes intelligenciája alapján túlzás nélkül állíthatom, hogy a világéletében zsebkendőnyi földecskéjén gazdálkodó, na meg napszámba járó parasztember habitusában értelmiségi volt a javából. Mindent elolvasott, ami a keze ügyébe került, keresztrejtvényt pedig nem hagyott megfejtetlenül. Rá jellemző módon, rágott csonkú ceruzával, cirkalmas, dőlt írott kisbetűkkel töltötte ki a rubrikákat. Ilyen old school keresztrejtvény fejtő stílust azóta se láttam. Hosszú, tétlen téli estéken, ha az olvasnivalóból kifutott, előfordult, hogy cérnával méricskélte a fazekak kerületét, amit aztán négyzetté alakított, merthogy érdekelte, hogyan is lehetne a kör területét kiszámítani. Tanyasi palatáblás négyosztályával honnan a picsából tudhatta, hogy mi fán terem a ¶ ? (IT-s Del Medicoknak, a harmadik évezredben hangvezérléssel is legépelhető a ¶. Íme a sok közül egy roppant egyszerű módszer: - azért telefonálok, hogy amikor átfésülöd a szöveget, akkor a „Pík” legyenek már szimbólummal jelölve). Egyébként a minket megelőző korokban élő egyszerű szántóvető emberek szellemi képességét Vergilius óta gyakran elkövetett hiba kivétel nélkül felülértékelni. Viszont a nagyfater tényleg nagy koponya volt. Például Nógrád akkor még távolról sem volt Zebraföld, de persze már akkor is szép számmal futkostak anyagilag többé-kevésbé felkapaszkodottak, ám Győzike szintű agyi sötététségben leledző egyedek. Természetesen nem csak Nógrádban, hanem az összes többi Kárpát-medencei területen, így nagyapa lakóhelyén is. Akkor arrafelé a rádió nagy dolognak számított és csóró nagyapámnak természetesen ilyen korabeli státusszimbóluma nem volt. A kevés módosabb rádiótulajdonos tanyasi végszomszédja közül az egyik egyszer büszkén újságolta neki, hogy: – Te Pali, rájöttem, hogy Nagy-Britannia az Anglia! – na, ilyen volt a mezőny. Akkoriban a műveletlenséggel párosult hülyeséggel sújtottak előtt elhúzott mézesmadzag még komolyabb következményekkel járt, mint mondjuk manapság ha az emberfia országvilág előtt hülyét csinál magából a Monika Show-ban.
– Pali, lépj be te is a Nyilas Pártba! Lesz földosztás, végre lesz min normálisan gazdálkodnod! – győzködték lelkesen negyvennégyben. – Az, aztán meg itt fognak minket agyonlőni, ne legyetek hülyék, nagyon nem nekik áll a zászló! – próbált lebeszélni sok felvillanyozott lúzert. Sajnos nem hallgatott mindenki rá és sajnos neki lett igaza.

Nála amúgy nem lehetett titulusokkal bevágódni. Az egyik atyafi hőzöngve mesélte neki, hogy a vőjelöltjük akkora nagy ember, hogy még a mérnöktől is föntebb van. Mire a nagyfater a családi legendárium szerint álnaiv cinizmussal visszakérdezett: - Egy mérnök fölött lakik? A lakonikus, mellébeszélésmentes tömörségnek egyébként is nagymestere volt. Emlékszem 7-8 éves lehettem, épphogy csak megtanultam olvasni, amikor a konyhában a heti magazin hátsó oldalát olvastam. A hátoldali, kábé féltucatnyi színes hírből álló képes összefoglalóban ugyanis mindig volt kép egy-egy cicis csajról, általában valami pajzán kisszines leírással körítve, ami akkoriban a szocialista erkölcsiségnek megfeleltetett újságban maga volt a szexuális szabatosság csúcsa. Én véletlenül elnéztem a képhez tartozó szöveget és azt hittem, hogy az egyik semleges, felnőtt tartalom nélküli témáról olvasok, és mint rendesen, megkérdeztem az öregtől annak a szónak a jelentését, amit nem értettem. – Tata, mit jelent az, hogy pr-pro-prostituált? – Kurva. – válaszolt kommentár nélkül az öreg. A főzéssel vesződő, bigott katolikus nagyanyám persze azonnal elkezdett vele pörölni, hogy miket mond a gyereknek, én meg szégyelltem magam, mert azért ciki ha kibukik, hogy egy bőven kamaszkor előtti kis szaros stikában miket is olvasgat. Az első szexuális felvilágosításban is ő és a tanyavilágbéli, analfabéta szomszédja részesített. Talán akkor már beköltözött hozzánk, de azért a tanyára heti rendszerességgel kijártunk és a szomszéd lovaskocsiján zötykölődtünk a mezőgazdasági parcellák közötti földúton hármasban. Én pedig megjegyeztem, hogy: - Tata, nézze, annak a lónak milyen nagy a pöcse! – Mire az öreg: - A lónak nem pöcse van, hanem fasza! A csődörnek. A kancának meg picsája. Amikor a csődör a faszát berakja a kanca picsájába, akkor basznak, és abból lesz a kiscsikó. A szomszéd meg helyeselt: - Meg kell tanulni ezt a gyereknek. Hát nekem ilyen, kissé vaskos verzió jutott ki a virágról virágra szálló, zümmögő méhecske sztoriból.

Tata ünneplő viselete maga volt a megtestesült népi Armani puritanizmus. Akkoriban arrafelé az összes parasztember úgy öltözött, ha nagyritkán hivatalos ügyet kellett intéznie, meg ha templomba, lakodalomba vagy temetésre ment. Fekete öltöny, nyakkendő nélküli, nyakig begombolt fehér ing, kalap (annyi extrával, hogy nyáron szalmakalap), télen szövetkabát. Mint Lezsák Sándor fénykorában, csak világot megváltó, latinosan szúrós váteszi tekintet nélkül. Évente egyszer nyiratkozott. Nyár elején. Veje nyírta géppel. Áram nélküli, kézi nyírógéppel, amit állítólag valamilyen szinten tudni kell kezelni, mert különben nagyon tép, meg ilyesmi. Nevetve mesélte, hogy gyerekkorában gatya, nadrág és cipő nélkül, csupán egy derékon madzaggal megkötött, hosszú ingben jártak, és mindenféle szedett-vedett ollóval egymást nyírták, ahogy esik, úgy puffan alapon. Amikor a gépi kopasztást követően valamennyire megnőtt a haja (mármint idős felnőttként, ahogy én ismertem) hátrafésülte. Olyan elegáns volt a hátranyalt, enyhén hullámos ősz hajával, mint Hajós András, mielőtt alaposan a nutellás üveg fenekére nézett volna és mielőtt megindult az elgálvölgyiesedés felé vezető sztrádán (ezt az elgálvölgyiesedést egy Zolivagyok néven publikáló bloggertől olvastam, mielőtt plágiumvitába keverednék). A borotválkozásai pedig külön attrakciónak számítottak a hetvenes-nyolcvanas évek létező szocializmusának zseniálisan frappáns rendszerkritikájával vegyítve. Felpakolta a konyhaasztalra az aluszélű borotválkozó tükröt, a vízzel töltött bádoglabort, pamacsot, borotvaszappant, borotvaszíjat, borotvát, törölközőt. Arcát bepamacsolta, és míg puhult a szőr, percekig akkurátusan fente a borotvaszíjon a hagyományos, acélpengés borotvát, majd elkezdődött a cirka fél órás szeánsz. Pengés borotvával bizony tudni kell borotválkozni, még több évtizedes rutinja ellenére is olykor megvágta magát. A sebet lemosta a laborból mert vízzel és most jön be a képbe az utolsó segédeszköz. A kilöttyenő víztől az asztallapot óvó, labor alá helyezett újság. Na de milyen? Mint mondtam, nagyapám mindent elolvasott, ami a keze ügyébe került, egy valami kivételével. Ott, a diaszpórában a magyar nemzetiségi napilapnak talán minden hónap csütörtökén volt egy melléklete, a Küldöttek Híradója. A vajpuhává olvadt, későkommunista diktatúra látszatparlamentarizmusának hírmondója. Maratoni, semmiről sem szóló beszédek száraz gyűjteménye. A szövegförmedvényeket nagyrészt valószínűleg korábbi beszédekből ollóztatták össze az ifjú titán pártkáderi apparátus feltörekvő tagjaival, és természetesen a korabeli módi szerint a szükséges mennyiségű Marx-Engels stb. idézetekkel megspékeltették eme szónoki "remekműveket". Tata egyszer-kétszer nekiveselkedett, majd megállapította, hogy ez bizony olvashatatlan, viszont borotválkozáshoz alátétnek megteszi.

A nyolcvanas években halt meg, még bőven a rendszerváltás előtt. Világéletében szinte teljesen nincstelen volt, de a létező szocializmus egyetlen szegmense sem imponált neki. Pedig paradox módon, azt mintha rászabták volna. Rá bajosan lehetett volna kulákbélyeget sütni. Más lapra tartozik, hogy a vídiakemény ötvenes években a bajusztépő padláslesöprő elvtársak, ha az állt az ukázban, a templom egeréből is kiverték a vallomást az elrejtett mesés vagyonáról, de nagyapám nem volt az a tipus, aki annyira szem előtt lett volna, vagy csak némi szerencsével legalább ezt megúszta. Ő aztán nem vitte a szinte semmijét téeszbe. Kiskapitalista, dolgos-szorgos túlélőművész mentalitásra volt az agya programozva. Halála is irigylésre méltó. Mondhatni korszerűen diszkrét, semmi hosszú, kínos agonizálás. Előtte pár hétig mogorva volt, az öregek megérzik az ilyesmit. Egy délután elment a körzeti orvosához a szokásos vizitre, majd telefonáltak a kórházból, hogy rosszul lett az utcán és behozta a mentő, estére benn tartják kivizsgálásra. Szüleim bevittek neki pizsamát, meg ami kell, az öreg megnyugtatta őket, hogy minden rendben, csak rosszul lett. Biztos az érszűkülete miatt, majd másnap kivizsgálják, menjenek nyugodtan haza, ne aggódjanak. Másnap reggel jött a telefon. Na, vele szívesen elbeszélgetnék, vajon mit gondolna a részéről meg nem ért, rendszerváltást követő „szép új világról”?

47 megjegyzés:

  1. Az a baj, hogy én egy nagyon érzékeny és naív lány vagyok. Andris, ha ez igaz, akkor így ismeretlenül is a szívem szakad meg érted és bárcsak ismerhetnélek és tarthatnám benned az élni akarást és a reményt. Viszont, ha nem igaz, akkor köszönöm, hogy rávilágítottál olyan dolgokra, amikre nélküled soha nem jöttem volna rá, és ez esetben viszont nagyon örülök is, hogy ilyen szörnyűség mégsincs a világon... Lélekben sokan veled vagyunk... Hidd el nem vagy egyedül, csak merned kéne felfedezni egy új világot, új élettel, emberekkel, barátokkal és sok sok reménnyel. Tudom, hogy nem érdekel, de tarts ki, ne add fel, valamiért ennek így kellett történnie, hidd el, dolgod van még a világban! Nenna

    VálaszTörlés
  2. Szia Andris!Ezzel kezdem a napot, ide jövök, mert érdekel.
    Átolvasom az előző napot, és a mait.Tetszik a stílus és a tartalom.
    Még Rita szkepticizmusa is:)
    Különbözőek vagyunk, és ez így jó.
    Valamiért nem vagyok szomorú, pedig ha belegondolok, a szituációt nézve, sajnálnom kellene, de valamiért mindig, amikor elolvasom a napi penzumot, mosolygok.
    Több minden nem világos, de van türelmem kivárni, mert tudom, hogy lesz megvilágosodás..

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Én sajnálom, hogy ha vége szakad... már van egy dolog amiért nem kellene! és még mennyi lesz!!! Minden nap egy!!!

    Zoli

    VálaszTörlés
  4. Kedves András!

    Olvasom a blogodat, én sokat jártam a rehebilitációs intézetben, családi okból, sokat beszélgettem sorstársaiddal. Ők élni akartak. De ahány élet, annyi sors, elfogadom a te döntésedet, bár ismeretlenül is fáj a szívem érted. Nem tudom van -e lehetőség arra, hogy beszélhessünk, nem a blogon keresztül.

    VálaszTörlés
  5. Engem tényleg nem érdekel, hogy igaz sem. Megbeszéltem több barátnőmmel és a párommal is. Ha Andris nem is ezek között a körülmények között él, akkor is sokan vannak hasonszőrűek, akik napról - napra átélik a balesetüket és azt, hogy mi lett volna ha... Őrlődnek, mert nincs akkor lelki erejük, hogy tovább lépjenek és megbarátkozzanak a gondolattal, hogy az addigi teljes életüknek vége és a világot jelentő ajtók bezáródnak és leszűkülnek egy szobára/ágyra. Nem azzal kellene többek között kedves Rita foglalkoznod Neked épen és egészségesen, úgy, hogy minden kezed és lábad megvan és funkcionál, hogy vajon Andris kamu vagy sem, hanem elgondolkodnod azon, hogy ha tévedsz, csak megrántod a vállad (amire Andris pl. képtelen) és vígan éled tovább az érzéketlen egészséges életed. Fogd fel azt a szimpla tényt, hogy a hozzászólások nagy százalékát nem érdekli, hogy mekkora a valóságtartalma ennek az egésznek, pusztán megindította és elmélkedésre buztította Őket történet! És ha Téged zavar, hogy foglalkoznak ezzel, akkor Te mért teszed? Tudod, még mindig inkább olvasok erről, mintsem olyan idétlen idióta bulvárhírekről, hogy Győzike beverte a kisujját vagy, hogy Zimányi Lindának milyen a szexuális élete.

    VálaszTörlés
  6. Szép lassan mindannyian az előzőek és az aktuális poszt elolvasásával kezdünk. Sokan írták már előttem, de tényleg az ember elgondolkodik a létén, a dolgain. Én biztos itt leszek veletek, akár a végig is...

    VálaszTörlés
  7. Délután biztos megindul a hsz-k áradata. Horgászni megyek, de este feltétlenül itt leszek.

    VálaszTörlés
  8. Ez szép lett. Tetszik, hogy ilyen választékosan tudod megfogalmazni a mondanivalódat. Már megmutattad hogy többet érsz mint a legtöbb blogger, akik unalomból leírják hogy "ma vettem egy csizmát, ez a harmadik a héten, kár hogy nyár van"- és ez a legnagyobb gondjuk, és azt hiszik, hogy ez érdekel is vaéakit.
    Ezek az írások, kérlekszépen, méltóak arra, hogy többezren olvassák. Nem az a lényeg, hogy van-e valóságalapja, hanem az üzenet, amit mindenki a saját módján (remélhetőleg helyesen) dekódol... Ráébresztés... hogy az életet értékelni kell. És nem azon búsulni, ami nincs, hanem örülni annak, ami van!

    VálaszTörlés
  9. Tímea, te valamit nagyon nem értesz ebből az egészből és ahogy olvasom soraid, nincs is értelme magyarázni neked.

    Azt meg pláne nem tudhatod, hogy milyen az én életem, érzéketlen, egészséges de esetleg van egy olyan hozzátartozóm akinek hasonló az élete az állítólagos Andriséhoz! Éppen ezért ítélem el a kamuzókat. Ez nem játék még ha fiktív is és megindítja az embereket a lelkiismeretvizsgálatra, nagyon de nagyon durva.

    VálaszTörlés
  10. Semmivel nem durvább annál, mint amit TE művelsz itt érzéketlenül, Rita; miközben sziklaszilárdan meg vagy győződve az igazadról. Honnan ez a fenenagy bizonyosság?

    VálaszTörlés
  11. Munkámból adódóan elég sok boncjegyzőkönyvet látok -lehet nemsokára a tiédet is- néhol képekkel, néhol búcsúlevéllel, mind szomorú történet, a tied is. De tetszik a stílus meg a dolgok amikről írsz, és szeretem áthelyezni az én életembe és töprengeni, akár igaz, akár nem.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Rita,

    Szerintem nem vagy érzéketlen, nagyon is érző lélek vagy. Tisztellek munkádért, mint írtad, elveszítetted szüleid, már korábban írtam, hogy ezért részvétem, illetve ha a családodban valakinek Andriséhoz (vagy az állítólagos Andriséhoz) hasonló a helyzete, az külön szomorú. Viszont Andris nem űz gúnyt senkiből, és nem buzdít senkit arra, hogy kövesse példáját. Egy sors az övé. Ő dönt jól, vagy rosszul, de nem bánt mást és nem is befolyásol mást a döntésében. Ha hasonló helyzetben lennék mint ő (tudom, ezt nem lehet elképzelni, már kiveséztük), akkor szerintem nem azt tartanám követendőnek a viselkedésében, hogy az életét le szeretné zárni, hanem azt, hogy valamit alkot. Talán elkezdenék írni, hangvezérléssel vagy másképp, vagy valami más dologgal foglalkozni, amihez meg vannak a szűkös lehetőségeim. Pl. elkezdeni mondjuk online ultizni más emberekkel, vagy mit tudom én, most csak mondtam egy példát, nem is tudok ultizni, de egy ismerősöm szokott az interneten.

    VálaszTörlés
  13. És azért, mert van egy ilyen hozzátartozód, mindenkinél okosabb vagy? Vádolod Andrist, mert sajnáltatja Magát, miközben Te magad is hasonlóképpen leírod a saját életed sötétebb pontjait. Akkor Te mivel vagy másabb? Bírált valaki, vagy megkérdőjelezte valaki, hogy igazat beszélsz-e?

    VálaszTörlés
  14. Nem hiszem, hogy Andrist meg kellene védeni és főképp nem Ritától.
    Kicsit harciasabb és szkeptikusabb mint, a többség,de ez nem, azt jelenti, hogy rossz.
    EMBER

    VálaszTörlés
  15. Úgy látom Andris mellett, lassan Rita kezd a blog sztárja lenni és egyre többet megtudunk róla is:) Beszéltem erről a blogról anyunak, aki azt mondta, hogy ne reménykedjek, valószínűleg az utolsó szóig igaz. Tényleg jobb lenne, ha nem lenne igaz...

    Amugy az én nagyapám is hasonlóan borotválkozott. A pamacs...:P

    VálaszTörlés
  16. Kedves Áron, azért mert valaki hevesen reagál valamire annak oka van. Majd ha sztár szeretnék lenni, szerteszét küldöm leendő blogom linkjét pletyka- és nem pletyka online oldalaknak :)
    De maradjunk Andrisnál. A történeteinek jól kiforrott keretei vannak. Mintha képhez íródna a történet, olyan a hatás mintha egy szöveges fotómbemutató oldalát látogatnánk.
    A mai eset is a celebek -részben "leírt" celebek - hasonlítgatása, kifikázása zajlik. Szervezetten, választkosan. Gratula.
    De akinek van némi irodalom kultúrája az látja.
    Amit én látok az, hogy ha - ti kommentezők - nem is magatokról írtok mint én tettem (hogy érthető legyen a a rendíthetetlen álláspontom - miszerint falcs az egész sztorisorozat) - nem még soroltam fel olvasmányaim listáját.
    De esetleg a következőkben :P

    Köszönet Ferencnek és Gittinek ...

    VálaszTörlés
  17. Nekem apukam jutott eszembe,mert van egy tanyank,ahol libakat nevelt evekig.Az utobbi evekben befuccsolt a dolog,több volt benne a kar mint a haszon,de a tanya meg megvan,kijarnak minden nap anyukammal.Megetetik az allatokat,kapalgatnak.
    Nalunk a zöldseg,gyümölcs nem am a boltbol volt,hanem mind sajat termes.Hus szinten.Nem a bolt fagyasztojabol,hanem a kertben szaladgalo csirkeböl,kacsabol,libabol.Tojas szinten sajat.
    A borotvalkozas is tiszta apukam.Van egy ösregi borotvalkozotükre,pamacsa(azt nemreg vettem neki,mert amikor kerdeztem mit küldjek neki csomagban ezt kerte:) ),van egy kis talkaja a viznek,hogy belemartogassa a pamacsot.Mostanaban gondoltam ra,kene venni neki egy ötpenges borotvat,hogy ne ezt a hagyomanyos,fura borotvat hasznalja,de azt hiszem az ujat inkabb elajandekozna mintsem kiprobalja:)

    VálaszTörlés
  18. Kedves Rita!
    Kezdem azt hinni, hogy ha ez az egész blog "falcs", akkor annak Te is része vagy, mert miért is ragaszkodnál ennyire ehhez a bloghoz, ha nem azért, hogy az általad leírt média-hajcihőhöz hozzájárulj azzal, hogy minél több embert kihozz a sodrából ezzel a fellépéseddel, mert ugyebár ez az egész nem rólad szól. És ha nem így lenne, elmondtad volna a véleményed egyszer és nem egész nap itt lógnál frissítgetve az oldalt, hátha jött valami friss hozzászólás, amire frankón lehet reagálni... Ne ess túlzásba, ne akard magadnak a blogot...

    VálaszTörlés
  19. A bádoglabor, gondolom lavór akar lenni. (lévén, hogy több helyen is így lett írva, innen gondolom, hogy nem elírás történt, hanem helytelen szóismeret) És ezt a lehető legjobb indulatommal, a sértés szándéka nélkül írtam.

    VálaszTörlés
  20. Rita huzzal mar a betegekhez,ne a neten logj egesz nap!
    Jaaaaaaaaaj,lehet hogy nem is Rita vagy,meg lehet hogy nem is apolonö vagy,hoppa!Te nem hiszel Andrisnak,mi miert higgyünk neked?Te ugyanugy irkalhatsz akarmit,mint ahogyan ö!
    Ha nem ennyire nem hiszel benne,ne gyere fel erre az oldalra,en sem olvasok olyan dolgokat amikben nem hiszek!Ez a te hatartalan hülyeseged,hogy ezen kattogsz!
    Szard mar le az egeszet,ha ugy gondolod nem igaz!Eld a sajat eleted,ne ezzel foglalkozz!Kurvara unom hogy a te baromsagaidat kell olvasnom,mikor engem az Andris hozzaszolasai,es iromanyai erdekelnek!

    VálaszTörlés
  21. Andris, valamit te is szólhatnál, ezek a blog írók még összeugranak itt.:-))
    Csak annyit akartam, hogy szerintem egy csomó barátot szereztél, és hogy hiszek benned! Abban, hogy meggondolod magad! Ki fog válaszolni nekünk, ha nem leszel?
    Blog írók: nem egymást kéne fikázni, hanem erőt és bátorítást adni Andrisnak! Ettől amiket írtok, még neki is elmegy a kedve.

    Hubainé Edina

    VálaszTörlés
  22. Apropó, egyet értek Ágnessel! Minden szavával! Az előző írományaival is. És azt szeretnénk, ha Andris nagyon sokáig köztünk lenne! És válaszolna a blogba! Szerintem se jöjjön ide az, aki csak fikázni tud. Én hiszek neked Andris!

    Hubainé Edina

    VálaszTörlés
  23. Azt hiszem ez egy nyilvános blog, mindenki leirhatja a véleményét.
    Kulturáltan persze, bár ez néha nem sikerül (ugye Agnes??? Ezt a stilust maximum a kocsmában dijazzák....)Miért ne irhatná le Rita a véleményét? Majd ha Andrásnak nem tetszik, kitörli. De mivel eddig maradt, valószinüleg nem zavarja.Akkor másnak miért bántja a szemét???
    Az élni és élni hagyni elvet gyakorolni kellene.
    Nem pedig ordenálé módon leorditani valakinek a fejét, csak mert van véleménye!
    Plusz letiltani egy oldalról ("ne gyere fel erre az oldalra"), ami másé...nevetséges:)
    Én például nem olvasom el annak a kommentjét, aki nem érdekel. Javaslom ezt a módszert másoknak is, különben itt üti meg öket a guta, és lehet rimánkodni Ritának, hogy segitsen, mit lehet csinálni egy agyvérzéses beteggel??:)

    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  24. Ágnes, én például azt a kommentrészt, ahol a te neved látom, egyszerűen olvasatlan átugrom... valami ilyesmire nem vagy képes te is?:) Nem nehéz ;)

    VálaszTörlés
  25. Mindenkinek saját joga, mit ír, és hova. Ne bántsátok már egymást! NEM erről szól a blog! Mindenkinek lehet véleménye!

    Hubainé Edina

    VálaszTörlés
  26. Ágnes!
    Kezd előjönni az igazi éned!
    Miért zavar téged Rita ennyire?
    Nem lehet mindenkinek ugyan az a véleménye!
    És pont ez a legjobb az egészben!

    VálaszTörlés
  27. Rita, a "bádoglabor" népies. Illik a sztorihoz. Nekem tetszik.

    VálaszTörlés
  28. Valószínüleg Ágnes érzelmileg jobban közelebb került Andrishoz, nem tudhatja senki, csak Ő. Vagy mélyebben átérez. És ez váltotta ki belőle. Az előző blogokban azért igazakat írt. Mindenki véleménye más-más. NEM egyforma senki. Próbáljuk már ezt a blogot higgadtan kezelni.
    Nagyon várjuk a hozzászólásaidat Andris!

    VálaszTörlés
  29. Andris!

    Ha elbeszélgethetnél nagyapáddal, akkor ő vajon mit tanácsolna neked a jelenlegi helyzetben? Hogy add fel vagy hogy folytasd tovább a harcot?
    Tényleg kíváncsi vagyok a válaszra.

    VálaszTörlés
  30. En lennek ordenare?
    Ideznek Rita növertöl:
    "Mi a pöcsnek kell ezt reklámozni? Egy igazi bátor öngyilkosságra készülő egyén nem kürtöli a nagyvilágba. Harakiri s gáttá!"
    Gratulalok ehhez a stilushoz!
    Reg nem arrol szol,igaz-e a dolog vagy sem.Irtam mar en is,hogy nekem hol santit a dolog.De lehet,hogy igaz,es eszemben sincs lehazugozni azt,aki ezt a blogot irja.Nem lenne nekem öröm,ha meghalna,de ha csak hazugsag,akkorsem leszek töle kevesebb.Erdekelnek ezek a sztorik es kesz.Aki 100%-osan azt gondolja hogy hazugsag,es megis elolvassa,hat az viszont hülye.Meg meg le is all vitazni,pfff.
    Irtak regen paran,hogy rakjon ki kepet,vagy hogy irja meg a balesetet.Hat en inkabb nem is szeretnem,tudni,latni miken ment/miken megy keresztül.Mert ha igaz az egesz,nemcsak a magyar,de a nemzetközi media is ettöl lesz hangos,es megtudjuk mi is törtent vele.Ha meg nem igaz,akkor meg azert nem szamit.
    Beke!♥

    VálaszTörlés
  31. Kedves Andris!
    Legutobbi kerdesemre visszaterve,tenyleg butasagnak tünik,hiszen kar arra gondolni,"mit tennel ha",hiszen targytalan.De kerdesemnek a rövidebb verziojat tettem fel,nem mentem bele elegge,mert nem akartam tul sok helyet foglalni,elvegre ez az oldal rolad szol nem rolam:)
    De most megis jobban belemegyek,mert erdekel.En az ujjaszületesben hiszek,es egy ezzel foglalkozo oldalon olvastam valamit,arrol mikor lesz vege a körforgasnak.Akkor amikor minden erzelmet atdolgoztunk magunkon,elengedünk rosszat es jot egyarant.Kenytelen vagyok bemasolni,mert nem tudom olyan jol megfogalmazni:
    "Hogy jobban megértsd, hogy miről beszélek, és mi tart téged itt az anyagi világ körforgásában játsszunk egy gondolatjátékot:
    Lassan átéléssel csináld végig, miközben olvasod és szánj rá legalább 15 percet. Figyeld a közben keletkező érzéseidet!
    Képzeld el, hogy 1 óra múlva itt hagyod ezt a világot, és addig már senkivel sem találkozhatsz. Átmész egy olyan létezési formába, ahol semmi sincs abból, amit jelenleg ismersz.
    Gondolj bele, éldd át, hogy: nem látsz többet fákat, folyókat, tengert, tavat, állatokat, napkeltét, napnyugtát, esőt. Nem érzel többet szelet, hideget, meleget. Nem lesz többet számodra ősz, tél, tavasz, nyár. Nem fogsz egy jót fürdeni, enni, úszni, futni, szánkózni, aludni, szeretkezni. Nem találkozol többet emberekkel.
    Gondolatban búcsúzz el mindentől és mindenkitől, amit valaha is ismertél, vess számot az életeddel, tetteiddel, érzéseiddel. Csak önmagad előtt, senki nem fogja tudni, senkit nem érdekel, csak te vagy itt egyedül.
    Mindeközben ne akarj semmit se megváltoztatni magadban, hanem csak egyszerűen figyeld, hogy milyen érzéseid keletkeznek!
    Ha rászántad az időt és teljesen őszintén és átéléssel végiggondoltad, akkor felteszem neked a kérdést: Nyugodt szívvel el tudsz menni?
    Ha erre igennel válaszolsz, akkor valószínűleg nem vagy őszinte magadhoz"
    Amikor en ezt vegiggondoltam,mindenfele kep jelent meg elöttem,de nem olyan dolgokrol,amiket mar ateltem,hanem olyan dolgokrol,amiket meg nem,es amik miatt nem szeretnek meg elmenni,ugy hogy nem eltem at,es hülyenek ereztem magam,amiert ezeket meg nem tettem meg.
    Nem azt akarom kerdezni,mint a multkor,hogy mit tennel,ha egeszseges lehetnel a hatralevö napokban,hiszen lehetetlen,ezert kar rajta filozni.Engem az erdekelne,hogy mit tudnal tanacsolni nekünk,egeszseges embereknek annak erdekeben hogy jobban megbecsüljük amink van.
    Gondolok pl.arra hogy ha szeretnenk eljutni X orszagba,csak legyintünk "majd egyszer elutazok oda",de lehet hogy masnap baleset er minket,es aztan mar nem tehetjük meg.Holott a lehetöseg mindig ott van,mint pl ahhoz is hogy felhivjuk a szomszed lanyt/fiut,es elhivjuk valahova.Megsem tesszük meg.Mert az hisszük van meg holnap,meg holnaputan;mert azt hisszük,hogy baleset ugysem minket er majd hanem "masvalakit".
    Amikor valami hibambol tanulok,mindig az jut eszembe:Okos ember mas karan tanul,hülye a sajatjan.
    Mondj nekünk valami okosat,hogyan tehetnenk ertelmesebbe az eletünket,biztos vagyok benne,hogy tudsz mondani valamit,amin elgondolkozhatunk,amin magunkbaszallhatunk.

    Agi

    VálaszTörlés
  32. András!András! Kányádi Sándortól hallottam egyszer(talán ő is idézte valakitől?)" a művészet fedezete a megszenvedettség".Nagy igazság ugye? Te magad vagy rá a bizonyíték.Mívesen megírt , olvasmányos és ebben az írásodban kicsit még közelebb engeded az olvasót, mint a "lazázásban", vagy nem közelebb, de egy másik oldaladat mutatod meg, vagy egy másik olvasói réteget célzol meg? Tetszik az az elegancia, amivel osztogatsz... "vegyétek, egyétek".... ugye ?

    VálaszTörlés
  33. Andris, itt nem lehet valahogyan blogon kívül írni neked?
    Szívesen váltanék veled pár szót!

    edzsina@citromail.hu

    Edina

    VálaszTörlés
  34. Ágica drága, ezt a sok semmitmondó szöveget olvassa a jó nép napok óta, különböző formátumokban. Amíg te a nyálas, együttérző lelket játszod addig hadd mondhassa meg bárki a véleményét úgy ahogy neki jól esik, indulatosan, hevesen, vagy ahogy tetszik.
    Azt korábban láttam, hogy a nevelésedet eléggé elbukták, keményen bírálni vagy trágárul utasítgatni bárkit is teljesen különbözik.

    Ez a legutóbbi kommented - aminek csak első 5 sorát voltam hajlandó elolvasni - nagyon emlékeztet a rókák népére, akik hízelgésükkel csempészik magukat, egójukat reflektorfénybe.

    A továbbiakban meg kérlek ne vedd a szádra a nevem, üzeneteiddel is kímélj meg . Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  35. Andris!

    Én nem vagyok egy nagy storyolvasó, de mégis mióta rátaláltam a te blogodra teljesen véletlenül egy internetes portálon, minden nap elolvasom. Annyira jó ahogy írsz és amiről írsz. Én nagyon szeretném, ha még sokáig olvashatnám minden nap az írásodat. Valamit megmozgat bennem minden egyes storyd és már előre várom a következőt. Tudom hogy nem könnyű így élni, sőt elhiszem hogy nagyon szar és értem, hogy miért gondolod így, hogy véget vetsz ennek. De mégis látod mennyi erőt adsz már most, pár bejegyzéseddel az embereknek az élethez...bárcsak mi is adhatnánk erőt neked hozzá....

    VálaszTörlés
  36. Kedves Andris!
    Nem fogok azon vitázni, hogy ez most igaz-e vagy nem. Az írásodból én egy értelmes és intelligens emberre következtetek, aki ilyennel nem viccelne. Így most a mondanivalómat teljes mértékben úgy írom, hogy elhiszem amit írsz és együtt érzek veled. Nem sorolok fel vallási, vagy törvényi indoklásokat mert fölösleges. Ilyen helyzetben kit érdekel a vallás vagy a törvény véleménye a tervedről? Őszintén megértem, hogy emellett döntöttél. De kérlek, mielőtt véglegesíted magadban (tudom, tudom ez már végleges eldöntötted stb..) szóval gondolj át még pár dolgot. És azt viszont ne haragudj de nem hiszem, hogy te ezt már 100%-ban eldöntötted. Van 14 illetve már kevesebb napod. De ezt ki szabja meg? Te ítélted magad halálra !!! Gondolj bele, hogy ez rendellenes!! Az ember a szakadék szélén felkapaszkodik, mikor fojtogatják levegő után kapkod, küzd az életéért! A kérdésed erre az lehet, na de milyen élert? Ágyhoz ragadt nyomorult élet. Ez van, ezt nem tudom neked szépíteni nem is akarom. De ez a te életed. Te kaptad a szüleidtől akik valószínűleg nagyon örültek, hogy vagy, hogy ezt az életet ők hozták létre, és tőlük kaptad. Sejtem, hogy nincs gyermeked. Nem tudok sokat a családodról, de biztos vagyok benne, hogy van olyan ember aki szeret téged és nem akar elveszíteni és szenvedést okozol ezzel nekik. Azt is gondolom, hogy amikor az ominózus baleset után kórházba kerültél és műtöttek toporgott valaki a kórterem előtt és már nagyon várta, hogy megtudja életben maradsz-e. És még így is örült, hogy legalább élsz!! (Ezek feltételezések, ne haragudj ha valami nem így van, én csak következtetek, és elmondom a véleményem). Ez nem lebeszélés vagy vádaskodás és főleg nem az, hogy én akarom elmondani neked, hogy mit csinálj. Te életed, te kaptad, akkor rendelkezz vele szíved szerint. Csak a véleményemet írom le. Sokan leírták már neked azt, hogy milyen nehéz így élni. De arról miért nem írunk, hogy miért van értelme? Remélem megnézted azt a videót amit az első bejegyzésed alatt küldött valaki a végtagok nélküli férfiről, aki arról beszélt, hogy elég erősek vagyunk-e felkelni? Te gyáva vagy. Ne haragudj, de ezt kell mondanom. Sőt nem is gyáva, hanem nem elég bátor, és erős. Erről nem feltétlenül te tehetsz, hiszen hidd el soha nem állítanám, hogy a helyzeted nem embert próbáló. Ez egy életre szóló kihívás amit a sorstól kaptál ki tudja miért. Az életünk... egyszer úgyis véget ér és egyszer úgy is meghalsz/meghalok/meghalunk. De miért nem adsz esélyt arra, hogy majd a sors vagy az Isten vagy nem tudom ki rendelkezik erről, eldöntse, hogy akkor itt legyen elég és mostmár teljesítetted a feladatod a Földön. Még nem teljesítetted!!! Még van szereped az életben, ha túlélted a balesetet!! Itt még nincs vége! A könyvből sem téphetjük ki a maradék 100 oldalt, mert szerintünk ott van a vége!! Légy kérlek optimistább!! Tudom, hogy nehéz, de nem lehet könnyebb amíg nincs reményed és bizakvásod. Olvastam, hogy írt valaki őssejtkutatásokról. Könyörgöm 34 éves vagy!! Akár 10 év és talán még bármi lehet. Nem gondolod, hogy elhamarkodottan döntesz ilyesmiről EGY ÉLETRŐL 34 évesen? Ne haragudj de nem vagy te olyan bölcs, hogy erről dönteni tudj. (folytatás a következő megjegyzésben)

    VálaszTörlés
  37. és a folytatás:
    Nem vagy te egy kutya akinek órái vannak hátra és elaltatják, hogy ne szenvedjen! Te egy értékes ember vagy akit lehet szeretni! Higgy kérlek a csodákban, légy bizakvó, vedd észre a szépet magad körül! Ha tudsz ilyen szép és igényes blogot (még ha segítséggel is) de létrehozni akkor benned több is van! Nem szabad elfecsérelni. Ha megteszed ami elterveztél, könnyítesz magadon (azt hiszed) de nagyon sok embernek viszont fájdalmat okozol a szívükben. Ha meghalsz mi lesz akkor könnyebb? Nem láthatod a felkelő napot, nem érezheted a sülő sütemény vagy karácsonykor a fenyőfa illatát, nem hallhatsz egy kedves hangot aki megkérdezi van-e esetleg szükséged valamire, nem érezheted a frissen mosott ágynemű puhaságát és még rengeteg dologtól fosztod meg magad. Mi van ha más ilyen vagy hasonló helyzetű emberek is olvassák a blogot?? Milyen példát mutatsz nekik? Szerinted ők most mit éreznek? Talán volt eddig hitük és reményük, de te elveszed tőlük és magadtól is! Használhatnád az internetet ismerkedésre, barátok szerzésére vagy bármi hasznos dologra, de nem arra, hogy magad sajnáltasd és mégnagyobb nyomorba taszítsd magad. Egy igazi férfi nem tesz ilyet. És te az voltál ha jól olvastam. És nem csak voltál, most is az lehetnél, méltósággal viselhetnéd a sorsodat és megpróbálhatnál a lehető legtöbb jót kihozni belőle! Segíthetnél más ilyen sorsú embereken, persze most jöhet a visszavágás, hogy igen és hogyan? Az ágyban fekve kinek hogyan? Tudod, vannak emberek akiknek a társaság, a beszélgetés is nagyon nagy segítség, a bíztatás, a nevetés. Véleményem szerint, aki nem mer öngyilkos lennie az egy gyáva ember. De aki megteszi az méginkább az. Az menekül. Itt indokolt a menekülés, de tudod mindig van egy kiskapu, mindig vagy egy B terv. Mindig van kiút és remény. Ezekkel a gondolatokkal búcsúzom tőled. És szívből kívánom, hogy találd meg így is az élet értelmét, és felejtsd el ezt a 14 napos gondolatodat! Tudod, ha boldog vagy, az másnak boldogság, és ha mást boldoggá teszel, az neked is boldogság. Keresd hát az alkalmat, hogy valakit boldoggá tégy, mert tudod az sohasem marad viszonzatlan! Nekem elhiheted sok ember van, aki téged szívesen boldoggá tenne és szeretne boldognak látni. 16 éves fejjel ennyit tudok neked mondani, és ne haragudj, hogy ilyen hosszú lett, kicsit belelovaltam magam, és persze ne gondold, hogy elítéllek, vagy bele akarok szólni a döntésedbe. Akárhogy is döntesz, remélem nyugodt szívvel és semmilyen belső félelemmel vagy bizonytalansággal fogod kimondani a végső döntést, legyen az az életedből még 14 nap, vagy több évtized. Remélem nem vetted tolakodásnak amit írtam... szia!

    VálaszTörlés
  38. Az életedet visszaadta a sors!Célja volt vele!!!!Célod van az életben!Ne játszdd el ezt az esélyt!!!!

    VálaszTörlés
  39. Minden elismerésem Swanheart! Szívből szóltál! És remélem nagyon, hogy SZÍVHEZ is szóltál. Egy szívhez, ami még dobog...és remélem sokáig is dobogni fog! Andris, valamit írj már! Gondolkodj el Swanheart írásán! Nem lehetett volna ezt másképp fogalmazni!Ez így kereken van ÍGY!

    VálaszTörlés
  40. Rita álld a sarat, fontos a szerep amibe belebújtál.

    Andris, ha ez egy gerillamarketinges húzás, akkor szépen benyaltam gratula. :)

    A mai sztorid is jó volt, mi klánunkban is volt hasonló életút. :)

    Én amikor 5 éve szószerint haldokoltam a kórházban de ép tudattal mint te, és mondta a doki 24 óra múlva vagy megyek a zsákba vagy jobban leszek, akkor sem adtam fel. Azt mondtam, !óf@szt döglök meg, én élni akarok, még egy csomó életcélom van.
    Az utolsó 24-ben én senkivel nem akartam beszélni akkor, nemhogy bloggolni.
    Ofkorsz az én 40 napom a pokolban messze van a te 5 évedhez képest...

    VálaszTörlés
  41. Amugy egyértelmű, hogy Rita helyében már, ha meggondolta is magát nem fogja bevallani:) Jah és ez a sztáros dolog viccnek indult, de valójában igazam lett: sztem lassan többet emlegetünk téged, mint Andrist. Jah és nem azt mondom, hogy ezt te szeretted volna egyszerűen te vagy elég bátor, hogy felvállald azt a véleményt, ami mindannyiunkban benne van kissebb-nagyobb mértékig + a blogot olvasóknak legalább a fele eztgondolja, csak legfeljebb nem vallja be, vagy nem írja ki. Nekem amúgy semmi bajom nincs ezzel, hogy ezt gondolod, mert az első kissé tirpák (és itt nem szlovák barátainkra gondolok) beszólása után bebizonyítottad, hogy értelmes csajszi vagy. Sztem nem az a gáz, ha valakinek más véleménye van, hanem ha nincs önálló véleménye. Tehát én jobban tisztelek egy eutanázia-ellenest, vagy egy olyat, aki nem hisz Andrisnak, de ezt alá tudja támasztani, mint egy olyat, aki ugyan velem ért egyet, de csak divatból és más véleményét szajkózza:)

    Jah és úgy látom a kutyás hasonlatom mást is megfogott:)

    VálaszTörlés
  42. Üdvözlöm a Társaságot!

    Már az elejétől kezdve figyelem a blogot, az elhangzó véleményekkel együtt, mert igencsak felkeltette az érdeklődésemet. Komoly és kényes témáról van szó, az eutanáziáról, amire a szerző szerint néhány napon belül élesben sor kerül.
    Engem személy szerint az érdekelt az elejétől fogva, hogy ennek az egésznek mennyi lehet a valóságtartalma, mert az emberek nagy részét igencsak megmarkolja (eleinte talán felzaklatja) a történet, és nagyon nem értenék egyet azzal, ha bármilyen okból (teológiai diplomatéma, közvélemény-kutatás,...) jelen esetben fiktív alapokon nyugodna a szitu. Azért írom, hogy "jelen esetben" mert látom többen eléggé beleélték magukat, és nem túl jó, ha az ember csalódik, vagy becsapják. Oké, még mielőtt valaki mondaná, mindenki tudja hogy vannak sajnos ilyen nehéz sorsú emberek, és Őróluk is szól valamilyen szinten, CSAK itt egy adott személyről van szó, akivel lelkiekben többen mélységesen együttéreznek. Ha mégis kiderülne, hogy nem igaz, akkor ne mondja senki, hogy nem lenne picit se mérges, hogy megvezették...

    Nos, informatikus szemmel nézve kicsit átnéztem a weboldal forráskódját is (előre gyártott sablon), hátha valami kiderül belőle. :) Az első ami feltűnt, hogy csak netről összehalászott képek vannak, semmi saját kép, amin nem feltétlenül kell szerepelnie a szerzőnek sem, hanem pl. egy tájkép, akármi, amit mégiscsak Ő csinált, ha már egyszer ez az ő blogja. A másik a headerben lévő transparent írás, amit tényleg egy jól betanított hangvezérelt programmal tudok csak elképzelni, mert azért közbe igen csak sok helyre kell pozicionálni azt az egeret, ami egészséges kéz nélkül eléggé nehézkes, és ráadásul ha azt is figyelembe vesszük, hogy közbe még hosszabb-rövidebb formázott történetek is készülnek, és még kommentekre is marad idő általában, mindenzt úgy hogy napi néhány órát van magánál a szerző, és gondolom nem minden idejét a blogírás teszi ki. Elég csücskös a dolog...


    Utánanéztem a hangvezérelt szoftvertípusoknak is. A Szerzőtől azt szeretném kérdezni, hogy pontosan melyik progit használja, mi a neve, ki csinálta, melyik verzió?


    Miközben olvasgattam a blogot feltűnt néhány hiba, amik igencsak szemet szúrtak nekem. Ha karakter alapú hangvezérelt gépeléssel ír a szerző (amit a napi néhány óra ébrenlét mellett kizártnak tartok, mert nehz, és rendkívül időigényes!!!) akkor egy nagyon komoly programot kell, hogy használjon, amilyet én még nem is találtam neten sem. (Ezért is kérdeztem rá a szoftverre.)

    Ha string alapú hangvezérelt gépeléssel ír, akkor viszont lehetetlen olyan hibákat elkövetni, amiket Ő írás közben elkövetett, ugyanis ahhoz egészséges kezek kellenek, hogy valaki egyszerre két szomszédos billentyűt nyomjon le.

    Példa: "A szakállas srác videójkát láttam már korábban, ..."

    Vegyük észre, hogy a billentyűzeten a "jk" billentyűk együttes lenyomása inkább hihetőbb, mint az hogy valaki úgy mondja, hogy "videójkát", és a szoftver 1:1-ben konvertálja az input streamet, NEM IS beszélve a szoftveres korrekcióról, ami azt jelenti, hogy ha akarnám se tudnám ezt hangvezérelten leírni, hisz a szoftver csak az ismert és a kimondott szóhoz legközelebbi karaktersorozatot illeszti, ami el van tárolva a szoftver szókincsében!!!

    Másik példa:

    "Ő születése óta így élo, nem tapasztalta meg..."

    Ez egy szimpla elgépelés. Sietett a kommenttel, és nem "élő", hanem "élo" lett a szóból. Ezt sem hangvezérelten írta! Egyrészt a hangvezérelt szoftver korrigálta volna, másrészt ez a 2. hiba két sorral alább, ami kézi inputeszközre (analóg billentyűzetre, üzemképes kézzel :)) utal.

    Üdv!

    VálaszTörlés
  43. Kedves Csizmazia!
    Jo vegre ertelmes kritikat latni,nem mellebeszelest.
    Ami nekem a dologban gyanus,de ami nem feltetlen jelenti,hogy nem lehet igaz,az a reklam a mediaban.Az egyik oldalon olvastam egy cikket erröl az blogrol,ezert feljöttem megnezni.Hogyan lehetseges hogy pont 14 nappal elötte mar jöttünk is ahelyett,hogy a vege fele,vagy netan a 14 nap lejarta utan talaltunk volna ide?Mint a kommentemre valaszoloktol kiderült,több oldalon,söt,ujsagban/ujsagokban is "hirdettek".Engem ez ejtett gondolkodoba.
    Valaki blogot ir,es felhivja az ujsagokat?Vagy lehet hogy egyszerüen csak neten logo ujsagirok ratalaltak,es mar irtak is a cikket.
    Nem tudom,talan majd kiderül,ha letelt a 14 nap.
    Ja igen,a 14 nap.Lehet hogy Andris csak a hasara csapott,hogy ö mar csak ennyit szeretne elni.De az is lehet hogy azert a visszaszamlalas,mert akkor jelenik meg egy könyv a temarol,amiböl esetleg most epp idezeteket,izelitöket kapunk naprol-napra.Es meg az sem jelenti teljes mertekben azt,hogy ez hazugsag.

    Mindenesetre a csucs az lenne,ha nem is kapnank sose valaszt,es meg ven trottyos korunkban is azon filoznank ki a csuda volt Andris?:DDD

    VálaszTörlés
  44. Ez iszonyú jó lett, Andris! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  45. Szia,
    Csak két kérdésem van:

    1. a szerveidről rendelkeztél már? (Kár, hogy nem jutott eszedbe, ugye? Jó bejegyzés lett volna; sajnos "kifutsz az időből". )
    2. a Google AdSense-t a "halálod" után hány nappal állítod be?

    egy szkeptikus

    VálaszTörlés
  46. RITA, NEM LEHETNE RÓLA SZÓ, HOGY A SOK OCSMÁNYSÁGODDAL ELHÚZZ A BÜDÖSS FRANCBA! lENNE NÉHÁNY ÖTLETEM,HOVA VALÓ VAGY!!!...Andrea!

    VálaszTörlés
  47. Kedves Rita !
    "Mi a pöcsnek kell ezt reklámozni? Egy igazi bátor öngyilkosságra készülő egyén nem kürtöli a nagyvilágba. Harakiri s gáttá!"

    Elsőkánt, hamár mindenkit kioktatsz a kultúráról, talán először a magád házatáján kellene rendet tenni..

    Azon kívül az öngyilkos jelőltek nem bátrak, hanem betegek, akik nem látnak kiutat és azért kürtölik világgá, mert ez egy segélykiálltás, mivel erős az életösztön, és az öngyilkosjelőltek sokáig vívódnak, akár évekig, évtizedekig... !
    Mivel a remény hal meg utoljára.

    Amúgy pedig én konkrétan sok beteggel vagyok személyes kapcsolatban, sok mindent láttam, tapasztaltam, a saját bőrömön is... :(
    és sok orvossal, terapeutával is beszéltem, muszáj is volt... és akik így próbálják felhívni magukra a figyelmet, valószínűleg nem jókedvükben teszik, nagyon mélyen vannak, kétségbeesettek és szó szerint élet-halál harcot vívnak... akár éveken, vagy évtizedeken át !!! Tudod az életösztön rendkívül erős, és ha vki mégis el akarja dobni, ott nagyon komoly baj van !
    Ha csak a statisztikákat nézed, hogy Magyarország élen jár az öngyilkosságok számában, nem is beszélve azokról akik már próbálták nem egyszer, nem kétszer...
    Pedig egyre többen jutnak el szakemberhez, gyógyszeres, csoportos és mindenféle terápiákat végigcsinálnak, de az egész pszichiátria gyerekcipőben jár és ott vannak az otthonról hozott minták, sebek, pl: hogy sokakat a saját édes apukájuk, vagy rokonuk molesztálta kislány, sőt kisfiú korában, hogy a szülei hülyére verték, stb. stb. a lelki terrorról nem is beszélve, amit szinte lehetetlen bizonyítani... azon kívül ott van a genetikai tényező, és persze, ha valaki menthetetlen beteg lesz, vagy elveszíti a szüleit, szeretteit, ha kicsúszik a lába alól a talaj, onnan már nagyon nehéz..., most nem konkrétan Andrisról írtam, nem tudom a pontos történetet, hanem saját tapasztalatokat, és főleg azér, mert elszomorít, hogy az emberek többsége még mindig így gondolkodik..., de amúgy ahogy a többi betegség, úgy a pszichés betegségek sem válogatnak, találkoztam már fotómodelltől kezdve, tanárral, nővérekkel, pszichológus hallgatóval, sebésszel...., kortól, nemtől függetlenül.. 13-tól a nyugdíjasig...

    Az az igazság, hogy valóban amíg valaki egészséges, nem tudja, milyen nagy ajándék, csak ha már elveszítette... !

    Köszönöm a lehetőséget !

    N.R.Lilla

    VálaszTörlés