2009. július 18., szombat

MÉG TIZENKÉT NAP; Mi van, ha mégis?


Született szkeptikus vagyok a természetfeletti hókuszpókuszokkal szemben és nagyon úgy néz ki, hogy így is halok meg. Napok kérdése. És mint egy jó tíz évvel ezelőtti porleves reklámban mondta az öreg nagyfater, aki nem akart a lánya vagy menye, de valójában a Maggi vagy a Knorr leveséből enni, azzal az indokkal, hogy nem szereti a levest és az ő korában már nem nagyon változik az ember. Aztán persze a reklám forgatókönyve szerint éjjel suttyomban leosont, hogy porlevest főzzön magának és abból lakmározzon. Speciel ennek a reklámnak számomra olyan üzenete volt, amit a kreatív nem hinném, hogy olyan nagyon a célkitűzései közé emelt volna, hogy az öreg gyakorlatilag úgy élte le az életét, hogy senki se tudott neki egy normális levest főzni.

Na de ne kalandozzak el. Azt elég balgaságnak tartom, hogy majd hófehér lepedőbe burkolózva, angyalszárnnyal lebegtetek ki és a felhőn álló glóriás öregúr majd megcsinálja a balanszot életem jó meg rossz cselekedetei között.

Reálisabbnak tartom, hogy a gémóver az nem más, mint az, hogy mindennek vége. Nem borozunk már többet a gangon, satöbbi. Más lapra tartozik, hogy én öt éve már sehol se borozok, de eztán a satöbbi se lesz.

Persze mindebben biztos nem vagyok, végül is csak nyerhetek, ha nincs igazam, nem igaz? Jó, nem voltam egy Teréz Anya, de azért Goebbels méretű bűnlajstromom sincs. Pár „majd hívlak” aztán meg mégse, meg számla nélküli okosság, de nem lenne túl fair, ha mindezért az idők végezetéig valami gusztustalan löttyel teli forró üstben főznének. Na, ne! Ilyen úgy sincs, hagyjuk a dajkameséket. Különben is, a méltóságom és a szabad akaratom többet számít, mint hogy az ettől való parától növényként vegetáljak akár hosszú-hosszú évtizedekig.

Néha rám jön egy gondolat, egyre gyakrabban, de talán még a balesetem előtt is gondoltam rá, hogy mi van akkor, ha mégis van valamiféle halhatatlan lelkünk, de az statikus? Értsd, ahol meghalunk, ott fog a szellemünk vesztegelni az idők végezetéig és csak a vakszerencsén múlik, hogy még ki mindenki és mikor halt meg a környeztünkben. Mondjuk, ha kórházban hunyunk el, akkor a például 1920-ban épült kórteremből napjainkig ott ragadt lelkekkel kvaterkálhatunk az idők végezetéig. Házmesterrel, osztályvezetővel a statisztikai hivatalból, sarki fűszeressel, biztonsági őrrel stb, de ha például a mohácsi emlékműnél egy véletlen, banális baleset folytán mi is a Csele patakba veszünk, akkor akár magyar és török vitézek közt találhatjuk lelkünket, vagy magának II. Lajosnak a sirámait hallgathatjuk, amíg a világ a világ. Persze ez így ökörség. Ha mégsem az van, hogy a végén jöhet egy pont, hanem kell még valami más, majd igyekszem megtalálni a módját, hogy a blogolvasóimnak üzenjek. Elő az asztaltáncoltatásos kellékekkel:-)

41 megjegyzés:

  1. Olvasd el Platón Phaidón című művét, majd a Szókratész védőbeszédét. Talán segít.

    VálaszTörlés
  2. A lélek halhatatlan, maximum a test tud meghalni. Kár, hogy nem hiszel az ilyen "hókuszpókuszokban", mert sokat segíthetnének! Persze nem mindegyik válfaja, de anélkül, hogy az ember ne hinne valamiben, nincs értelme az úgynevezett földi létnek...

    VálaszTörlés
  3. Szépecsém, András! Olvasom a blogodat és nem hallom mögötte a segélykiáltást, ezért írom most ezeket a sorokat. Nem kételkedem az igazadban, és érzem a döntésed súlyát.Bármit tettél, az elmúlt 5 évvel kiegyenlítetted. Olyan nemzetből származom ahol nagy éhínség idején elfogadott volt az öregek öngyilkossága , mert ez egy áldozat volt.Döntéseit az ember maga hozza, és mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy végigjátssza a szerepét, vagy meglóg a vészkijáraton. Segítőd előtt megemelem a kalapom. Én nem volnék rá képes. Még mindig kevés bennem a szeretet...

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok,

    Ömlesztve igyekszem válaszolni a másik posztokhoz írt kommentekre is. Valaki kérdezte, hogy érdekelnek-e a kommnetek. Igen, bár nem befolyásolnak, de vannak nagyon szívhezszólóak és többnyire mindenki kedves. Köszönet érte, megerősítettétek, hogy nem volt hiábavaló e blog. A szakállas srác videójkát láttam már korábban, le a kalappal előtte, nagyon tisztelem, de nem vagyunk egyformák. Ő születése óta így élo, nem tapasztalta meg, milyen másképp és ő mégis mozgásképes. Ezzel nem magamat akarom sajnáltatni, csak mások vagyunk, na. A Belső tengert láttam, hozzám közelebb áll. A valláshoz való viszonyomat ebben a posztban kifejtettem, de tisztelem más sziklaszilárd hitét, ami az őssejtkutatást illeti, vannak visszafordíthatalan dolgok, amin csak a csoda segíthet, még egy hatalmas tudományos áttörés sem és inkább tiszta elmével zárnám le a dolgaim. Segálykiáltást ne itt várjatok, tőlem sokkal bátrabb emberek sem kértek. Például azok a tűzoltók, akik teljesen épen kockáztatják életüket bajba jutottak megmentéséért.Üdv mindenkinek.

    VálaszTörlés
  5. Mi a pöcsnek kell ezt reklámozni? Egy igazi bátor öngyilkosságra készülő egyén nem kürtöli a nagyvilágba. Harakiri s gáttá!
    Egyébként azért irtam igy, ilyen keményen, mert úgysem hiszem el ezt a zagyvaságot. Pihent agyú vakációzó diák fantázia szüleményei egy oldalon :P

    VálaszTörlés
  6. Rita!

    Lehet, hogy igazad van és kampó az egész, de ha mégse akkor iszonyatosan tirpák vagy. Direkt fogalmaztam ilyen keményen h eljusson hozzád....

    VálaszTörlés
  7. Az ilyen Rita szintű kommentelőket tudomásul sem kellene venni. Ha kacsa, ha nem.
    Mindenestre pihent agyú vakációzó tinik nem állnak neki ilyeneknek, de főleg nem ilyen stílusban. Szerintem ez túlmegy egy unatkozó tini IQ szintjén, mutass csak egyet, aki ilyen kaliberű postokat képes írni! Még ha csak az unalomvezeti is rá...

    VálaszTörlés
  8. Félreértettél.Sajnálom.Azt akartam kifejezni, hogy te már döntöttél, és már nem kérsz segítséget, megértést sem, felmentést sem.Te így veszel búcsút.Én egyből vágtam.Arról is írj, hogy marad-e sajnálnivalód ezen a világon.

    VálaszTörlés
  9. 5 év, 25 év... Megismerni az életet, majd elveszíteni; élni egy életet, ami nem is valódi élet... Melyiket választanád? Halálba menekülés, hiszen neked már nincs semmi vesztenivalód, megértem, de a búcsú módszereddel én sem értek egyet... Olyan érzésem van, mintha még utoljára a többiekbe akarsz kapaszkodni, mert szükséged van neked is arra, hogy körülvegyenek - ne légy ennyire magányos...

    VálaszTörlés
  10. Áronka drága! Tévedtél, nem, nem vagyok sem nyíregyházi, sem szlovák :P:P:P
    Ha nem érted, miről beszélek, művelődj még egy kicsit.

    Maybenek is ajánlok némi blog böngészést, hátha rádöbben, hogy a mai tinik iszonyatosan át tudják ejteni az efféle naív szerzeteket, mint ti vagytok.

    Ha a lejárt 12 nap után nem lesz ezen a blogon bejegyzés, tuti, nem fogom azt gondolni, hogy mégis a kegyes eutanázia alanya lett Andriskánk.

    VálaszTörlés
  11. Könnyen meglehet az is, hogy egy pszihológia (vagy egyéb) államvizsgára készülő egyén ily módon készít statisztikát arról, kinek mi a véleménye az eutanáziáról vagy úgy egyáltalán a halál fogalmáról.

    Gratulálok Andris, ez egy jó módszer! :D

    VálaszTörlés
  12. Én is hajlok arra, hogy Ritának van igaza!
    Mindenesetre várom Andris további bejegyzéseit!
    Tegnap kértem, hogy meséljen magáról, de furcsa módon, törlődött a hsz.-om!
    Azt hiszem , ő inkább a mi véleményünkre kiváncsi!

    VálaszTörlés
  13. Krisztina a hozzászólásod nem törlődött,én most is látom.
    Szerintem mindenkinek joga van ahhoz,hogy döntsön a sorsáról.Senkit nem lehet arra kényszeríteni,hogy szenvedjen és úgy kelljen "élnie",ahogy nem sok ember akarna.
    Nekünk könnyű azt mondani,hogy élni kell és kész.Nem mi vagyunk az ő helyében.
    Amúgy ez tényleg jó téma lenne egy psziChológia szakdolgozathoz.:)

    VálaszTörlés
  14. Hello! Nem tudom, hogy tudsz-e angolul. Ha igen, akkor szeretettel a figyelmedbe ajánlanék egy egy fiatalembert Nick Vujicic-ot, ő kezek és lábak nélkül született, s akiről angol és magyar oldalak, videok, fotók láthatóak a neten, hallgathatóak előadásai eredeti nyelven azaz angolul, és olyan video is van, ahol olvasható a magyar szinkronfordítás. A világot járja, mert mindenhova elhívják, akkora szeretettel vannak iránta, előadásai magukkal ragadják az embert. Ő lehetne a példaképed, hiszen neki nem adatott meg, hogy akár csak egy napig is lehetett volna végtagja. Sugárzó egyénisége megérinti a világ minden emberét, éljen az akár Indiában, akár Amerikában, Ausztráliában. Állítólag Magyarországra is meghívták már, csak még nem tudjuk, mikor jut el ide hozzánk. Meríts erőt tőle, az ő előadásaiból, életéből.
    Az öngyilkosság nem megoldás. Merő önzéseden túl gondolkodtál már azon, hogy akik számára fontos vagy, és ők is fontosak neked, mekkora fájdalmat okoznál értelmetlen haláloddal? Keress rá Nick Vujicicra a neten, töltődj fel az élete példájából, és szedd össze magad! Az életed megváltozott, de nem vált értelmetlenné, más értékeket képvisel, mint ezelőtt. Töltsd be küldetésed, amiért e világra születtél, mert egyszeri vagy és megismételhetetlen!

    VálaszTörlés
  15. Happines:) Az euthanasiával én is egyetértek, ha tényleg nincs semmi remény a gyógyulásra!

    VálaszTörlés
  16. Kedves Andris!

    "Olvasok, tévézem, rádiózom, internetezem. Hangvezérléssel sok mindent irányíthatok. Csak éppen nem élek"
    Erröl az jutott eszembe,hogy gyakran mi,egeszseges emberek is csak ezt tesszük,es ez elkeseritö!!!Azt hiszem jobban meg kene becsüljük az eletet,több idöt a szabadban tölteni,vilagot latni,nem negy fal köze zarva,gep elött ücsörögve,hanem kihasznalva a lehetösegeket,az idönket;sportolni,es nem a tv elött gubbasztani,szerelmesnek lenni,es azt ki is mutatni,elmondani annak a valakinek,es nem magunkban tartani;valora valtani az almainkat ahelyett hogy csak varjuk a sült galambot.
    Minden elismeres,hogy egyatalan az elmult 5 evet vegig birtad csinalni!Azt hiszem a legtöbbünk 5 percig sem birna:(
    Jaj olyan sokmindent szeretnek irni neked!!!
    Gondolom nem lehet privat levelezni veled,pedig olyan sok minden erdekelne,kedvenc könyvek,filmek,zenek...
    Agi

    VálaszTörlés
  17. Melyik az a könyv,amelyiket vegigolvasvan egyszerre volt meg benned a "fu,de rohadt jo könyv volt" es a "de kar,hogy vege" keseredes egyvelege?(nekem pl.Kingtöl a Sorvadj el! volt az egyik ilyen)
    Melyik az a dal,amit ha egy oran keresztül hallgatsz ujra es ujra,akkor sem unod meg?
    Melyik az a film,ami annyira megmaradt benned,hogy ha 10 evig nem lattad,akkoris benned vannak a kepkockak,es a szövegek?
    Agi

    VálaszTörlés
  18. Sziasztok, minden elismerésem Nick Vujicicnek, de már korábban is írtam, ő egy és megismételhetelen és a missziójához nem kevés előadói készség is kell. És tényleg nem bántani akarom, de ő soha sem élt épként, viszont a maga módján mozgásképes, nem úgy mint én. Szóval egy picit olyanok vagyunk ha már őt említitek példaként, mint az egyik Örkény egypercesben a házmester kiközösített falábú kislánya, aki a pincében az öreg patkányt cicának nézi és az addig páriaként kezelt patkány meghatódva arról kezd álmnodozni, hogy bárcsak cica lehetne, vagy ha már álmodozik, akkor mindennek a teteje az lenne, ha a házmester falábú kislánya lehetne.
    Könyv: Whartontól a Madárka nagy hatással volt rám, dal: Peter Seegertől a Mondd, hol van a sok virág? (Where have all the flowers gone) angolul és németül Marlene Dietrich előadásában, magyarul Hernádi Judittól, film: Ponyvaregény.

    VálaszTörlés
  19. Szerencsés vagy, hogy ebben a késői órában is ott van melletted a Segítő, aki a blogbejegyzésben segítkezik. Vagy ennyire tökéletes a hangvezérlés? Hmm

    VálaszTörlés
  20. Kamunak érzem én is ezt az egészet, nem fejtem ki miért, pedig sok árulkodó jel van....

    VálaszTörlés
  21. Rita, sima telefon. Olykor így tartjuk a kapcsolatot. Persze kételkedhetsz, nekem is jobb lenne a te szép új világod.

    VálaszTörlés
  22. Én nem tudom eldönteni, hogy kamu-e vagy sem, de végig fogom olvasni, mert érdekel a téma. Én szülőként fogok valószínűleg hasonlót végignézni, és érdekel, hogy milyen benne lenni. Van egy majdnem 5 éves kisfiam, akiről két éve derült ki, hogy genetikai eredetű izomsorvadásban szenved. Gyógyíthatatlan! Ha nem igaz, amit írsz Andris, akkor szégyeld magad, mert ilyesmivel szórakozni, bármi okból is, nagyon-nagyon ízléstelen, és akkor még finoman fogalmaztam! Ha igaz, akkor sok kitartást és erőt kívánok, hogy végig tudd csinálni, amit elterveztél.
    Van egy blogom: http://duchenne/freeblog.hu, ami a kisfiamról, a betegségről, kutatási eredményekről (főleg) és a küzdelemről szól. És sajnos minden szava igaz.

    VálaszTörlés
  23. Hello,

    már elejétől kezdve követem az egészet, és azóta furdal a kíváncsiság, hogy miért 14 nap? Ha döntésed visszafordíthatatlan és végleges, akkor miért kell várni? Mi a jelentősége ennek? Ha várni kell valamire, akkor honnan tudod pontosan, hogy az 14 nap múlva fog bekövetkezni?

    VálaszTörlés
  24. "Önállóan semmire se vagyok képes."

    - ":)"
    - "Ne röhögtessetek"
    - "Még életemben nem írtam blogot, de egyszer élünk, miért ne tenném meg halálom előtt?"
    - "kevesebbet gondolok majd rá"
    - "a döntésem"
    - "legszebb gyerekkori emlékem"
    - "még teljesen bénán is lehet szemétkedni"

    Ezek szerint mosolyogsz, nevetsz, alkotsz, gondolkozol, döntesz, emlékezel, "szemétkedsz".
    Elég sok olyan embert ismerek, aki az utóbbin kívül egyikre sem képes.

    Ítélkezni nem szeretnék, de nekem is egy etikátlan és ízléstelen eutanázia-kampánynak tűnik, amit napokon belül felkap a média. Túl sok a logikai bukfenc, és meglepődnék, ha egy halálra készülő (vagy felkészült) embernek ezek lennének az utolsó gondolatai. Azért remélem tényleg csak kamu.

    VálaszTörlés
  25. Rosszul közelítik meg ezt az esetet, akik eutanáziát emlegetnek. Nem arról van szó. Eutanáziáról akkor beszélhetünk,amikor az életfunkciókat gépek segítségével tartják fenn.Ez nem az a helyzet.Itt arról van szó, hogy egy fiatalemeber nem akar tovább szenvedni és nem akarja , hogy a környezetében élők miatta szenvedjenek.Érthető.Van azonban itt valami, amit én sem értek.Én Győr mellett élek, de például, ha Pestre utaznék elővenném előtte a térképet és megkeresném az utcát ahova indulok , vagy útvonaltervet készítenék, de tájékozódás nélkül nem indulnék el,pedig csak egy Győr-Pest távolságról van szó.No ez a fiatalember, aki mégis csak egy embertársunk a nagy ismeretlenbe indul fejest ugrani mindenfajta előképzettség nélkül, mert ha vannak is elképzelései vagy némi tudása nem sok bízonyítékát mutatta.Készületlennek lenni pedig ezesetben nem olyan, mint mikor általánosban nem írtuk meg a házit.Mit csináltál az elmúlt 5 évben? Vagy mint a gyenge tanuló 2 hét alatt akarod bevágni az egész anyagot? No akkor itt van az első kérdés:Adott egy pasas, akit egy bíróság pénzbírsággal sújt, amit az illető nem tud kifizetni azonnal,de kap némi haladékot.Van valaki, aki felajánlja, hogy segít összegyűjteni.Illető tudja, hogy ez nagy áldozatot jelent és nehezére esik elfogadni, de nem tehet mást.Évek múlnak el, közben emberünknek gyakran megfordul a fejében, hogy jó volna meglógni, mert az ő élete már mindenről való lemondás hogy az a pénz meglegyen.A gondolat teremtő erejét bizonyítja, hogy jön is valaki, aki hajlandó segíteni. Le lehet lépni,ez az ember szabad döntésén múlik. Az a bökkenő, hogy attól még az adósság megmarad, és kamatozik, ecsém.A kérdésem nem az, hogy ki az igazi segítő, hanem az, hogy melyikük segítségét nehezebb elfogadnod.Azt azért megjegyzem, hogy nem lehet két út közül a könnyebbiket választani, főleg nem annak, aki a Teremtőt szakállas, glóriás öregúrnak látja.

    VálaszTörlés
  26. FAKE, de meggyőzhettek :)
    ha hangvezérléssel írod a bejegyzéseket, akkor hogyan lesznek tipikus elgépeléses hibáid??

    Ritával vagyok egy álásponton

    VálaszTörlés
  27. kovacsgeri!
    pl valaki begepeli neki a szöveget,amit lediktal.
    Jo,persze,lehet hogy kamu az egesz,de mi van ha megsem?Pl.ha kiderül a vegen,hogy csak atveres,nem azt fogom gondolni "fu,jol atvertek",hanem hogy "jaj,de jo,hogy megsem hal meg az a fiu":(
    Fura a hozzaallasotok.

    VálaszTörlés
  28. Agnes, onnan gondolom az elgépeléses dolgot, hogy azt írta az első postban, ő hangvezérléssel gépel (egy szoftverre gondolok itt, aminek ha azt mondod, hogy tényleg, akkor nem azt írja, hogy tényelg)

    ja és előző hszemhez visszakanyarodva *áLLásponton

    VálaszTörlés
  29. monorit!
    Különbseg,hogy valaki vegtagok nelkül születik,ugy nö fel,megtanulja csonka vegtagjait hasznalni,ugy ahogy mi sosem tudnank,es el tudja magat latni,vagy hogy valaki megbenul,es keptelen barmit önalloan tenni.
    Belegondoltal hogy csak 5 perc benan milyen lenne?Probald ki hogy csak ülsz es nem mozdulsz!Hoppa,mit vettel eszre?"Jaj ne,viszket az orrom,nem tudom megvakarni",vagy "Oh pisilnem kell,de nem tudok kimenni".Milyen lehet ha valaki nem tud önalloan enni,tisztalkodni stb.?Vagy egyszerüen csak kinyitni egy könyvet,es azt olvasgatni,megsimogatni egy kisallatot,mittudomen,olyan sok peldat lehetne hozni...
    A fiatalember akit felhoztal,nem mellesleg ugyancsak jol nez ki,azon felül hogy ellatja magat.Nem hiszem hogy maganyosan kell tengödnie.
    Mondok en neked egy masik peldat:Jacqueline Saburido-t!Te lennel az ö helyeben?Es meg csak nem is tul jo pelda,mert meg ö sem bena.

    VálaszTörlés
  30. Rita!
    Látom elég művelt vagy, így még meglepőbb az empátia teljes hiánya amiről itt számot adsz...

    VálaszTörlés
  31. Sziasztok!
    Úgy látom már nem is Andrásnak érdemes írni! Kiszabadította a szellemet a palackból...akár igaz a story, akár nem. Neki gratula. Ti tudjátok min vitatkoztok? Miért is ez a nagy indulatfelhő? Lehet, hogy tényleg egy pszichológia szakos egyetemista szakdolgozatát írjátok, de ha nem? Én még mindig azon gondolkodom, hogy miért nem lehet segíteni neki? Vajon miért nem akarja, hogy többet tudjunk"róla"? Minden egyes kérdés csak kérdést szül... semmi másra nem jó ez a blog, minthogy elmélkedjünk! De az igazi elmélkedéshez meg kevés! Innen tovább lehet lépni, vagy csak várjuk a következő részét mint a délutáni tv-shownak? Szerintetek? Vajon az írásaink miben segíthetnek Andrásnak? Segítenek egyátalán? ( ja, még nem válaszolt a kérdésemre: ÉRDEKLI Őt, az olvasó?) vagyis mi?

    Zoli

    VálaszTörlés
  32. azért kíváncsi lennék én, hogy ti mit tennétek a helyében?

    VálaszTörlés
  33. Áron! Tévesen ítélkezel amikor empátiáról beszélsz. Végignéztem egy éven belül szüleim haláltusáját, mindkettő kezét fogtam amikor kilehelték a lelküket, mindezt 20 évesen.

    A Sorstól kaptam annyi leckét, hogy ne egyek meg minden sz*rt amit elém tosszantanak. Azonban mélységesen elítélem az efféle kísérleti fantáziaszüleményeket, ezért ez tirpákság és az empátia mellőzése ez esetben!!!!

    No, de vagyok annyira kíváncsi, mint mindannyiotok, hogy végig követem az immár 11 napot :)

    VálaszTörlés
  34. Rita!
    Meghaltak a szüleid ezért Andris kamuzik... Bocs de a logikám mindig is rossz volt, valahogy nem látom az összefüggést...

    VálaszTörlés
  35. És érszvétem a szüleid miatt ettől függetlenül:)

    VálaszTörlés
  36. Nem baj.
    (A szüleim halála semmiképp nem függ össze a bloggal. Azt az empátia kedvéért írtam le.)
    Na de nem lehet mindenkinek kiemelkedő logikája, IQ-ja vagy éppen memóriája :)

    VálaszTörlés
  37. Amugy sokkal jobb lenne, ha kamu lenne és könnyebb azt hinni, hogy kamu... Ezek szerint nekem nincs:)

    VálaszTörlés
  38. Andris!!!
    Úgy döntöttem én hiszek neked.Beleolvasgattam az előző hozzászólásokba? /hát nem kellett volna/
    Van saját véleményem , mélységesen egyetértek veled és igyekszem átélni az érzéseidet, bárt ez lehetetlen.
    A hozzád hasonló élethelyzettől, ki ver a víz, m ég kisebb bajok is nagyon idegesítnek.
    Én sem tudnék így élni, bár én sokkal idősebb vagyok tőled.
    Minden tiszteltem azé az emberé , aki felvállalja, hogy segít rajtad.
    Az Isten vezérjen utadon!!!
    És nem éltél hiába, ne feledd mindenkinek van dolga itt , aki ide született.
    Szüless újra szépnek és egészségesnek!!

    VálaszTörlés
  39. Drága Andris!
    Kívánom neked, hogy legyen erőd végigvinni mindazt, amit szeretnél.

    VálaszTörlés